Heen-en-weerboekje: onmisbaar in de kinderopvang
Het communicatiemiddel bij uitstek tussen ouders en kinderopvang: het heen-en-weerboekje of heen-en-weerschriftje. Kinderen zowel thuis als in de kinderopvang opvolgen, wordt letterlijk kinderspel. In deze blogpost vertel ik je graag waarom een heen-en-weerschriftje onmisbaar is en waarom je zou kunnen kiezen voor een papieren of digitaal exemplaar.
Waarom gebruikmaken van een heen-en-weerboekje?
Het heen-en-weerschriftje is een opvolgsysteem en communicatiemiddel voor kinderen in de kinderopvang. Meestal in de voorschoolse opvang tussen 0-3 jaar.
Enerzijds is het een opvolgsysteem waarbij je elke kind individueel opvolgt. Een soort van dagboek waarbij je verschillende zaken van een kind opvolgt: slaap- en eetgewoontes, verzorging, gezondheid en medicatiegebruik, beleving en activiteit(en) van de dag … Een heen-en-weerboekje is geen zelf-evaluatieinstrument zoals de Ziko, ZiKo-Vo of Kijk ik. In een heen-en-weerboekje kan je kort iets vermelden over het welbevinden, de betrokkenheid en de ontwikkeling van kinderen. Maar om deze domeinen in detail op te volgen, raden we evaluatie-instrumenten aan. Een heen-en-weerschriftje kan perfect hand-in-hand gaan met een evaluatie-instrument.
Anderzijds bevordert het heen-en-weerboekje de communicatie tussen ouders en kinderopvang, tussen collega’s op de werkvloer, tussen kinderbegeleiders en pedagogisch verantwoordelijken en coaches. Een heen-en-weerboekje komt het best tot z’n recht als het in twee richtingen gebruikt wordt, zowel thuis als in de kinderopvang.
Heen-en-weerboekje voor ouders
Het heen-en-weerschriftje biedt heel wat voordelen en positieve eigenschappen voor ouders. Ook geef ik graag enkele valkuilen mee en vertel je hoe je hier als kinderopvangmedewerker mee kan omgaan.
Voordelen van het heen-en-weerboekje voor ouders:
- Op de hoogte zijn van het dagverloop van hun kind(eren).
- Mooie herinnering voor later
- Kan ook thuis ingevuld worden om de kinderopvang te informeren.
- Ook handig wanneer ouders gescheiden zijn. Zo blijft de andere ouder ook altijd geïnformeerd.
- Kan ook gebruikt worden als communicatiemiddel met andere personen die hun kinderen opvangen zoals oppasdienst, grootouders, andere familieleden …
Mogelijke valkuilen:
- Een papieren heen-en-weerschriftje kan al eens zoekraken of vergeten worden. Motiveer ouders waarom je het als opvang fijn vindt om het heen-en-weerboekje te gebruiken als communicatiemiddel. Sommige ouders kennen het principe niet volledig of staan er niet bij stil welke voordelen het met zich meebrengt.
- Sommige ouders verwachten van de opvang dagelijks een uitgebreid verslag, wat niet altijd een realistische verwachting is voor de kinderopvang. Als opvangmedewerker kan je dit opvangen door hier met ouders in gesprek te gaan: Wat mogen en kunnen ouders van de opvang verwachten rond het heen-en-weerboekje?
- Ouders vullen het heen-en-weerboekje niet (volledig) in waardoor een opvang niet (volledig) op de hoogte is. Verwacht je als opvang dat ouders dit ook invullen? Vertel het hen en motiveer waarom je dit als opvangmedewerker belangrijk vindt.
Heen-en weerboekje voor kinderopvangmedewerkers
Niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderopvangmedewerkers brengt het heen-en-weerschriftje heel wat voordelen en mogelijke valkuilen met zich mee.
Voordelen van het heen-en-weerboekje voor kinderopvangmedewerkers:
- Communiceren en informeren met en van ouders, collega’s, verantwoordelijken, pedagogisch coaches …
- Overzichtelijk opvolgen van elk kind in de opvang.
- Een heen-en-weerschriftje is afgestemd op elk kind individueel en geeft je in één oogopslag alle informatie over dat kind.
- Wanneer een kind overstapt naar een andere leefgroep of kinderopvang, of wanneer er een nieuwe collega of stagiaire start, biedt het heen-en-weerschriftje alle informatie over dat kind die nodig is.
Mogelijke valkuilen:
- Het heen-en-weerboekje vervangt de dagelijkse gesprekken tijdens breng- en afhaalmomenten of met collega’s niet, maar vullen elkaar aan.
- Belangrijk is om ook rekening te houden met anderstalige of laaggeletterde ouders. Hoe? Door gebruik te maken van simpel taalgebruik, moeilijke woorden achterwege te laten en eventueel pictogrammen toe te voegen. Meer weten over schriftelijke communicatie met ouders? Dat lees je in deze blogpost van Sveva, expert in schriftelijk communiceren en kinderopvang.
Heen-en-weerboekje: digitaal of op papier?
Als kinderopvangmedewerker heb je natuurlijk niet altijd de keuze. Ga je aan de slag in een opvang waar ze een digitaal exemplaar gebruiken? Dan zal je hiermee aan de slag moeten gaan.
Start je binnenkort je eigen opvang? Ben je onthaalouder en kan je kiezen? Kies je dan een heen-en-weerschriftje op papier of ga je voor een digitaal exemplaar? Beide hebben hun voor- en nadelen. Ik som ze graag voor je op, zodat je op een doordachte manier een keuze kan maken.
Heen-en-weerschriftje op papier
Heen-en-weerschriftjes op papier zijn tegenwoordig in alle geuren en kleuren te vinden op het wereldwijde web. Kies je als opvang voor papieren exemplaren? Vergeet niet af te stemmen met eventuele collega’s of verantwoordelijke.
Heen-en-weerboekjes op papier koop je aan per stuk of per pakket. En prijzen variëren sterk: aantal dat je koopt, harde of zachte kaft, aantal bladzijden …
Er zijn ook ouders die liever zelf een heen-en-weerschriftje aankopen. Vergeet niet om hierover met ouders in gesprek te gaan: Kunnen ouders zelf een exemplaar aankopen? Waarom wel/niet?
Voordelen van een heen-en-weerboekje op papier:
- Leuke herinnering voor ouders.
- Er is ontzettend veel keuze, zeker online.
- Tegenwoordig zijn er ook ecovriendelijke exemplaren op de markt.
Nadelen van een heen-en-weerboekje op papier:
- Neemt meer tijd in beslag om alles handmatig te schrijven. En die tijd heb je in de kinderopvang niet altijd…
- Wat als (groot)ouders het heen-en-weerschriftje vergeten of verliezen, of wat bij gescheiden ouders?
- Impact op het milieu: hoe je het ook draait of keert, er komt heel wat papier kijken bij zo’n heen-en-weerschriftje. Dit kan je deels opvangen door te kiezen voor ecovriendelijke exemplaren.
- Beperkt in pagina’s: vol = vol
Digitaal heen-en-weerboekje
Een digitaal heen-en-weerboekje is bijna altijd aanwezig via je softwareleverancier, al dan niet met extra kosten aan verbonden.
TIP: Bij Koning Apestaart zit het heen-en-weerboekje automatisch inbegrepen in je AAP-bonnement.
Aan jou de keuze of je er gebruik van maakt.
Voordelen van digitale heen-en-weerboekjes:
- Tijdsbesparing: invullen gaat snel en je kan bepaalde informatie meteen voor meerdere of alle kinderen tegelijk invullen.
- (Groot)ouders kunnen het niet vergeten of verliezen en het is handig dat het voor beide ouders beschikbaar is wanneer ouders gescheiden zijn.
- Iedereen kan het altijd raadplegen wanneer het nodig is.
- Je kan foto’s toevoegen. Leuk om wat sfeerbeelden te delen met ouders.
- Impact op het milieu is veel minder groot want er is geen papierverspilling.
- Een digitaal heen-en-weerschriftje is niet beperkt in pagina’s.
Nadelen van digitale heen-en-weerboekjes:
- Geen papieren exemplaar als herinnering voor ouders.
- Voor alle kinderen is het digitaal heen-en-weerboekje dezelfde lay-out. Je kiest geen heen-en-weerboekje omdat het een kaft heeft met leuke motieven of kleuren.
Welke keuze je ook maakt, verkeerd kiezen kan niet. Van zodra je kiest om je communicatie en opvolging te verbeteren met het gebruik van een heen-en-weerboekje, is de belangrijkste stap al gezet. Of je dan gaat voor een digitaal exemplaar of op papier, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Eerlijk? Stiekem verkies ik een digitaal exemplaar… 🙊
Meer info over ons digitaal heen-en-weerboekje? Dat ontdek je hier:
Of boek een gratis demo en we tonen je al onze mogelijkheden.
Bio auteur Liesbeth
Ik ben Liesbeth, projectmanager bij Koning Apestaart en mama van 3 jonge zonen. Opvangverantwoordelijken helpen, vragen beantwoorden en oplossingen zoeken, zijn mijn taken als eerste aanspreekpunt. Met plezier geef ik je hier graag extra tips en tricks om jouw opvanglocatie of –organisatie nog beter te beheren met onze software.
